Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Sütőzacskóban sült csirke részek, balzsamos sült céklával, sajtos - burgonyás szufléval

A csirke receptje 4 személyre:

4 - 6 db csirkeszárny

4 db csirkecomb

1 szál sárgarépa

1 szál fehérrépa

10 dkg karalábé

szárzeller és petrezselyem ízlés szerint

póréhagyma ízlés szerint

4 - 6 cikk fokhagyma

fekete bors

fehér bors

őrölt kömény

majoránna

rozmaring

oregánó

babérlevél

 1 db sütőzacskó

A zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk, és a csirkével együtt a sütőzacskóba rakjuk, hozzáadjuk a fűszereket, a fokhagymát, és a zellert és a petrezselymet, majd összezárjuk a zacskót, majd jól összerázzuk. A zacskót tepsibe rakjuk, majd a tetejét hústűvel megszurkáljuk. Forró sütőben kb. 70 - 75 percig sütjük 180 C fokon (ez az én sütőmnél volt). de figyeljük, látni fogjuk mikor jó.

Balzsamos sült cékla receptje:

3 - 4 db cékla

2 ek borecet (Rosso)

1 ek olívaolaj

1 ek méz

fekete bors

barna cukor

A céklát felkockázzuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, majd lefedjük alufóliával és 30 - 40 perc alatt készre sütjük 180 C fokon. Mikor már majdnem kész, levesszük a alufóliát, és még 5 percig pirítjuk.

 

A burgonyás - sajtos szuflé receptje:

1 nagyobb burgonya

10 dkg sajt (parmezán, trappista, cheddar)

2 db tojás

6 ek tej

8 dkg vaj, plusz a formák kikenéséhez

petrezselyem

fekete bors

szerecsendió

A burgonyát puhára főzzük, majd áttörjük, összekeverjük a sajttal, a petrezselyemmel és a tojás sárgájával, sózzuk és fűszerezzük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, egy kevés sóval,  majd ezután felolvasztjuk a vajt és a tejet és hozzáadjuk a burgonyához, és összekeverjük. A végén a szuflé formákat kikenjük egy diónyi vajjal, ezután óvatosan összekeverjük a habot és krumplipürét, és szétosztjuk a formákba. Nagyon forró sütőben 20 - 25 percig sütjük, kb. 200 - 220 C fok. Jó étvágyat :)

 

 

0 Tovább

Sajttal és sonkával töltött csirkemell bundázott zöldségekkel

Tudom alaprecept, de nekem rég ízlett ennyire valami, hiszen Halban Pácolt Emberné készítette, aki nekem a jobbik felem és csók anyu :)

Recept 4 - 6 személyre:

1 kg csirkemell

20 dkg sajt

20 dkg sonka

50 dkg burgonya

3 - 4 fej vörös vagy lilahagyma

3 - 4 db sárgarépa

Delikát ételízesítő 

fekete bors

fehér bors

rozmaring

zsemlemorzsa

liszt

2 - 3 tojás

fogpiszkáló (a hús átszúrásához)

A csirkemellet két szeletre vágom, majd kiklopfolom, ételízesítővel jól beszóróm, majd pihentettem. Eközben a zöldségeket megtisztítom, a hagymát nagyobb darabokra vágom, a krumplit felszeletelem, a répát kisebb szeletekre vágom, ha vékony elég félbe venni. A répát 5 - 10 percig főzőm sós vízben, a többi zöldséget befűszerezem Delikáttal. A húst befűszerezem, majd belerakok egy vékony szelet sonkát, és egy szelet sajtot, majd feltekerem, fogpiszkálóval átszúrom, hogy ne essen szét. Később ezt eltávolítom. A húst és a zöldségeket panírozom, és bő olajban (olajsütőben) kisütöm. Figyeljünk, mert a hús vastag, ezért több időre van szüksége, ezért fokozatosan, alacsonyabb hőfokon süssük. Jó étvágyat. Majonézzel tálaljuk, és sütés közben figyeljük, mert nagyon gyorsan fogy :)

0 Tovább

Karácsonyom családommal a boldogság ízében

Karácsony szent este van, a fa már áll, az ajándékok becsomagolva, anyu pihen, apu tv - t néz, a jobbik felem és én tervezünk. Már kora délelőtt elindultunk sütit és kápit vittünk az öregnek, sütit és ruszwurmot a barátomnak, majd hazajöttünk és a jobbikfelem elkészítette a gubát, én még ellógtam ajándékért, meg szedtem pár pereszkét, hisz tavasz van, volt, és nem is volt karácsonyi hangulatom igazán, de mikor megéreztem a fenyőfa illatát máris éreztem eljött megint a békesség és a szeretet ünnepe. Régen mikor gyerek voltam még az Avason kariztunk, anyám mínusz 20 fokban és hóesésben is vitt minket sétálni, amíg apa felvértezte a fát, és bevarázsolta az ajándékokat a fa alá, volt mikor nagyiék is ott voltak, de nem emlékszem, rég volt, jobban rémlik mikor már kamaszkodtam és anyám főzött, már ember emlékezett óta rántott pulykamell és krumplisali volt a vacsi, meg a veszekedés, az szinte minden szenteste megesett. De estére már mindenki boldog és békés volt, majd elteltek az idők, felnőttünk, és már egyre többet főztem magamnak és családomnak egyéb különlegességeket, mert én áldozok a szent este oltárán és olyat eszem ami nem mindennapi. Tavaly bébi csirke, azelőtt vad, és így tovább, de az idei karácsony más volt, más mert idén a megszokott pulyka nem került asztalra, volt tőkehal és csirkemell, de milyen, hm. :) Nos a recept neve:

Tőkehal krokett Toszkán bundában batáta és krumpli chipsszel, édesburgonya pürével, gránátalmás cukkini salátával 

Hozzávalók (4 személyre):

0,75 kg tőkehalfilé

1 kg édesburgonya

0,5  kg sütnivaló burgonya (sárga héjú)

1 db cukkini

1 db gránátalma

vaj

tejfel

parmezán

trappista

zsemlemorzsa

fehér bors

fekete bors

chili pehely

majoránna

rozmaring

oregánó

tengeri só

1 db citrom

olívaolaj

A tőkehalfilét 2 - 3 cm - es szeletekre vágjuk, majd jól besózzuk, majd félre rakjuk pihenni kb. 15 - 20 percre. Eközben elkészítjük a cukkini salátát, amelyhez a cukkiniből spagetti szerű szálakat vágunk, citromhéj kaparóval, majd egy tálba helyezzük és a gránátalmából a magokat hozzáadjuk, citromlét facsarunk rá, olívaolajat öntünk rá, fekete borssal és sóval ízesítjük. A maradék cukkinit vajban megpároljuk sózzuk, borsozzuk, és bazsalikommal ízesítjük, ez nem szűkséges az ételhez. A chipshez a krumplit és az édesburgonya egy részét megtisztítjuk és óvatosan lemetéljük, nagyon vékony szeletekre. Az édesburgonya másik részét tepsibe tesszük héjastól, majd a sütőben 45 - 65 percig sütjük, ha megszúrjuk akkor érezzük mikor jó. A halat elővesszük, a lisztet, a tojást és a zsemlemorzsát előkészítjük. A tojást fűszerezzük fehér borssal, majoránnával, rozmaringgal, chilivel, oregánóval, parmezánnal, a zsemlemorzsába trappistát és parmezánt reszelünk, majd bepanírozzuk azt. Az édesburgonya amikor puhára sült, kivesszük, mikor kicsit hűlt, meghámozzuk és egy tálban villával összetörjük, majd vajjal és egy kiskanál tejfellel habosra kavarjuk. A halat forró olajba kisütjük és tálalunk. A halhoz egy cikk citromot is tálalhatunk. Jó étvágyat. A krumplisali is fincsi hozzá.

2 Tovább

Karácsonyi menűajánlat 1.

Ebédre:
Karácsonyi húsleves fácánból
2 db fácántyúk
2 - 3 db sárgarépa
2 db fehérrépa 
1 fej veres hagyma
1 fej zeller
1 fej karalábé
1 krumpli, ízlés szerint
petrezselyem ízlés szerint
zeller zöld ízlés szerint
fokhagyma ízlés szerint
szemes bors
szegfűbors

A leveshez a fácántyúkot megtisztítjuk, majd hideg vízbe rakjuk, a vizet felforraljuk, amikor a felforrt lehabozzuk, várjuk meg míg sötét habja lesz, mert ekkor a fácánból kifő a felesleges vér is. Miután már a habzás lecsökkent be zöldségeljük, amelyet előtte megtisztítottunk és folyó víznél megmostunk. A hagymát héját is eltávolítjuk. A gázt a lehető legkisebbre vesszük vissza, a fedőt elhagyjuk. A fűszereket gézbe, vagy tearózsába tesszük, és így főzzük kb. 3 - 5 órát. Mikor elkészült a fácánt kihalásszuk, a levest leszűrjük, majd tálaljuk. 
Túrós - mákos guba
4 - 8 guba, vagy kifli
0,5 kg túró
0,25 kg mák
1 liter tej
2 - 3 csomag vaníliás cukor
1 rúd vanília 
0,30 kg cukor
A tejet felfőzőm a cukorral és a vaníliával, eközben a kiflit, vagy a gubát felkarikázom, a tejjel leforrázom. Ezután a mákot a cukorral ledarálom, a túrót összetöröm, összekeverem a vaníliás cukorral, és a gubához keverem. A sütőben összesütöm, addig míg aranybarnára pirul. 
Estére:
Halászlé - krémleves
40 - 50 dkg ponty szelet
50 - 60 dkg vegyes hal (keszeg, ponty, fogas, stb.)
hal alaplé
1 fej vöröshagyma
pirospaprika
fekete bors
füstölt pirospaprika 
1 kk paradicsompüré
olívaolaj
A hagymát felvágjuk, majd olívaolajon megpirítjuk, majd a pirospaprikát hozzáadjuk, majd a vegyes haladagot belekeverjük, ezután felöntjük annyi hal alaplével, hogy ellepje. Addig főzzük, amíg a hal már teljesen megpuhult, a halhúst kivesszük, a levest átszűrjük gézen, vagy, szűrőn, majd a halhúst szálkátlanítjuk, és a turmixba rakjuk ráöntjük a halét, és a paradicsompürét összeturmixoljuk, majd összeforraljuk. Ezután a ponty szeleteket vajban mindkét oldalát megsütjük. A halat a tányérba helyezzük, majd a hallevet rászedjük, csípőparika szeletekkel tálaljuk. 
Parmezán bundában sült pulykamedálok, majonézes burgonyahabbal, balzsamecetes sült zöldségekkel.
80 dkg pulykamell 
15 dkg parmezán
3 - 4 szem burgonya
1 - 2 sárgarépa
1 - 2 kisebb fej cékla
fokhagyma
tej
tojás
liszt
bors
köménymag, vagy őrölt kömény

barna cukor
balzsamecet
olívaolaj
napraforgóolaj
vaj
majonéz
1 kk tejföl
A pulykamellet előző nap fokhagymás tejbe pácoljuk. A pulykamellből medálokat vágunk, majd kissé kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. Ezután a parmezánt ledaráljuk, majd összekeverjük a zsemlemorzsával, ezután szokás szerint liszt, tojás, zsemlemorzsa kombót alkalmazzuk, kevés olaj és vaj keverékében aranybarnára sütjük. A zöldségeket megtisztítjuk, barna cukorral, sóval, borssal, köménnyel ízesítjük, meglocsoljuk olívával, kevés vízet öntünk alá, letakarjuk alufóliával és a sütőben 25 - 30 perc alatt megsütjük, a sütés vége előtt, kb. 5 perccel meglocsoljuk a balzsamecettel, és egy kevés vajat dobunk rá, és aranybarnára sütjük. A burgonyahabhoz a krumplikat megtisztítjuk, majd sós vízben puhára főzzük, vagy héjában megfőzzük, ezután krumplinyomóval áttörjük, ha héjában főztük a héját eltávolítjuk, majd áttörjük. Az áttört krumplihoz fekete borsot, majonézt, vajat adunk, és egy kevés tejfelt. Annyit hogy a krumplinak krémes állaga legyen, majd habverővel összekavarjuk. Habosra keverjük. A tányérra helyezzük a medálokat, a zöldséget, és habból habzsákkal hullámokat nyomunk. 
Mákos - mézeskalácsos rétes, tejszínhabbal, gránátalma szorbettel.
20 dkg mák
20 dkg (ha marad) mézeskalács
réteslap
tej
cukor
vanília
vaníliás porcukor
A réteslapokat megsütjük, majd akkora darabokra törjük, hogy egy kistányéron elférjen, kb. 6X5 cm, kb. 3 - 4 réteslapot süsünk meg egyszerre. A mákot a cukorral ledaráljuk, vaníliával és a tejjel összefőzzük, hogy jól kenhető állagot kapjunk, eközben a mézeskalácsot daráljuk le, vagy törjük meg, és keverjük a kész masszához. Egy töredék réteslapra helyezzünk egy adag mákot, tehetünk rá baracklekvárt is, vagy más lekvárt, majd újabb réteslapot helyezünk rá, ezt ismételjük meg kétszer, háromszor, majd a legtetejét borítsuk a réteslappal, majd szórjuk meg vaníliás porcukorral. Tálaljuk gránátalma szorbettel. 
Ehhez (http://www.judapest.org/granatalma-szorbet/)
40 dkg cukor
4 dl víz
1 dl zsíros tejszín
1 dl gránátalma lé (a magokat préseljük át egy szitán, és a levet fogjuk fel)
1 citrom leve és reszelt héja
+1 gránátalma
A cukrot a vízzel felforraltam, és kevergetve sűrű szirupot főztem belőle. Hagytam kihűlni, és beleöntöttem a citromlét, a gránátalma levét, belereszeltem a citrom héját. Egy éjszaka alatt keményre fagyasztottam egy dobozban. Másnap kanállal összetörtem, hozzákevertem a tejszínt, és turmixgéppel pépesítettem. Egy órára visszatettem a fagyasztóba, majd a gránátalma magjaival megszórva tálaltam.
Tulajdonképpen a tejszín akár ki is maradhat, ettől csak krémesebb lesz, a szorbet eredetileg nem tartalmazza.


0 Tovább

Halban Pácolt Ember

blogavatar

Kedves és nyilván bizakodó olvasóm. Két dologhoz nem értettem soha a konyhában, a halhoz és a borhoz. Gondoltam egyet, és arra jutottam, hogy a saját kezembe veszem a sorsom irányítását és belépek egy csodálatos univerzum kapuján, hátrahagyva a húsok világát, és felfedezem a halakét.

Utolsó kommentek