Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kocsonya Miskolcon, szerintünk

A kocsonya minálunk közkedvelt étek, bár megmondom az őszintét régen csak nagyapám által készítettet ismertem, ma már ettem jó pár félét. A kocsonya előéletét már leírtam, így ezzel most nem is foglalkoznék. Ez a zselés állagú, húsleves ízű étel mellet nem lehet csak úgy elmenni, valaki utálja, valaki imádja, de én még olyan emberrel nem találkoztam, aki ne ismerné. De lássuk a receptem 12 - 14 tányérra:

1 csülök (80 dkg - 1 kg)

3 köröm

60 - 80 dkg sertés hús (fej, csülök, vagy amit szerettek)

sertésbőr

3 szál sárgarépa (erősebb, vastagabb)

3 szál fehérrépa és a zöldje

3 kisebb fej vöröshagyma

15 - 18 gerezd fokhagyma

3 tk egész fekete bors (teatojásba)

1 tk őrölt kömény

 só ízlés szerint

A körmöt a hentessel felvágatom, a csülköt kicsontoztatom, majd otthon a csülökhúst nagyobb darabbokra vágom, a bőrével együtt. A húst, a körmöt, és a bőrt szépen letisztogatom, érdemes a bőrről lekaparni a zsír egy részét, majd leveses fazékba, hideg vízbe teszem, és kis lángon főzőm kb. 4 - 5 órát. Amikor elkezd hab képződni a tetején, lehabozom, lehet rá fedőt tenni, de nem szükséges. Mikor kész, a csontról könnyen elválik a hús, és a zsír lezárom, majd egy kis hideg vizet öntök hozzá. 15 percig állni hagyom, majd leszűrőm kis tálkákba, amelyekbe szétosztom a húst, a bőrt, a körmöket és a zöldséget ízlés szerint. A maradék csontot a cicák, vagy kutyák kapják meg :) Én, ha jó hideg van, akkor kb. 2 - 3 óra alatt kész van, de másnapra biztos a siker.

  

0 Tovább

Mini hotdogok kedvesem szerint

Ez az étel olyan egyszerű, hogy akár 10 perc alatt összedobhatjuk. Nálunk a fater is, és a szomszéd is imádja, egy jó meccs és pár pohár sör mellé korcsolyának isteni. Készítsétek nyugodtan, a gyerekek is imádni fogják. A recept:

1 csomag leveles tészta (4 db tészta)

16 db virsli

15 dkg sajt (reszelt és szelet)

ketchup vagy mustár

1 tojás sárgája a hotdogok megkenéséhez

Egy leveles tésztát 12 kockára vágom, 1 db virslit három fele vágom, a tésztát ketté osztom, az egyik felét megkenem ketchuppal, míg a másikat mustárral, majd belecsomagolom a virsliket és a sajtot, úgy hogy egy tésztába egy negyed virsli, egy szelet sajt. A tetejét megkenem tojássárgával és megszórom reszelt sajttal. 200/220 C fokon kb. 15 percig sütöm, akkor jó ha már szép piros a sajt. Sörr vagy üdítővel fogyasztjuk. Vigyázzatok nagyon kapós :)

DSCF2921.JPG

0 Tovább

Harcsatekercs kapros sajtmártásban, borsvariációkkal, narancslehelettel

Volt itthon egy kis afrikai harcsa (Clarias gariepinus) filé, gyorsan gondolkoztam mivel is lehetne feldobni, és megmutassam otthon, hogy van élet a rántott halon túl is. Erre már csütörtökön felfedtem az elképzeléseim, rögtön tiltakozásba ütköztem, hisz jóapám nem hajlandó a régi megszokott ízeken túllépni, jó mondom legyen kompromisszum, ő kap egy kis rántott harcsát, én pedig neki fogok az elképzeléseimnek. Eljött a vasárnap, majd a halkészítés órája és amilyen nehezen állt össze az agyamban a recept, olyan egyszerűen ment a dolog. Nagyon jól összeállt a dolog, így legközelebb is megcsinálom, egy kis csavarral. Legközelebb kipróbálom jóféle hazai harcsából, de finom volt ebből a fajtából is. Kis tudnivaló az afrikai harcsáról, amely Magyarországon invazív faj, tehát veszélyezteti az őshonos halállományt, de ezeket a halakat intenzív tenyésztés mellet, szabályozott keretek között mesterséges körülmények között tartják, tehát nagy tartályokban vagy medencékben tenyésztik, nagy halsűrűség mellet. Az afrikai harcsa eredeti élőhelye Afrika, ahogy a neve is mutatja, de a Közel - keleten is előfordul, Magyarországra az 1980 - as évek közepén hozták be, bizonyos Dr. Woynarovich Elek. A hal húsa ízletes, kissé szürkés jellegű. A hal biológiájába most nem mennék bele, akit érdekel nézzen utána. De lássuk a receptet négy személyre:

60 - 80 dkg harcsa filé

15 dkg kemény sajt (trappista, parmezáne, stb.)

500 ml tejszín (ha lehet Cserpes :))

1 csokor friss kapor

1 fej hagyma v. újhagyma

citrombors

fokhagymabors

fekete bors

fehér bors

olíva olaj 

egy narancs leve

A halat besózóm és kb. egy órát állni hagyom, majd befűszerezem a borsokkal és feltekerem, aki szeretné, hústűvel biztosíthatja, de ezt később vegyük ki.

A serpenyőbe egy kevés olívát öntök, majd ha már elég forró a hal mindkét oldalát megpirítom és átrakom egy tepsibe. Az olívába belerakok egy fej felaprított vöröshagymát, vagy újhagymát, majd kissé karamellizálom, ezután hozzáadom a tejszínt, a kaprot, és a borsokat, valamint a lereszelt sajtot, és besűrítem. A szószt a halra kanalazom, ezután 1 narancsot kifacsarok, majd a narancsléhez adok egy kevés olívaolajat, és egy csípet fekete borsot, ezután ezt rákanalazom a haltekercsekre, és egy kevés reszelt sajttal megszóróm.

Sütőben, kb. 200 - 220 C fokon 15 - 20 percig sütőm, akkor jó, ha már szép piros a hal. Zseniálisan egyszerű. és isteni finom, párolt köményes rizzsel tálalom, isteni finom. Jó étvágyat. :)

0 Tovább

Palacsinta monológok - avagy variációk palacsintára

Ma a kedvesem gondolt egyet, hogy ebéd utánra készítsünk egy kis palacsintát. Erre én el kezdtem komplikálni, milyen tölteléket is adjunk a palacsintához, íme az eredmények:

A palacsinta alapreceptje:

30 dkg finom liszt

2 db tojás

3 dl víz szénsavas ásványvíz

3 dl tej

csípet só

csípet cukor

fél dl olaj

Az összetevőket összekeverjük, majd kevés olajat  öntünk a palacsintasütőbe és ha felforrósodott egy adag palacsintatésztát öntünk bele és kisütjük.

A töltelék variációk:

Joghurtos - túrós - narancsos

hozzá joghurt, méz, egy fél narancs leve, egy narancs kockázva, vaníliás cukor, egy csípet só, reszelt narancshéj

Kakaós - túrós

Kakaós - őszibarack lekváros

Klasszikus túrós

Epres - túrós

Keserű csokoládés - narancslekváros 

Asszem ezután már csak az a kérdés merül fel, ki mennyit képes megenni :) Én jobban szeretem ha már nem friss a palacsinta, inkább 1 - 2 óra múlva fogyasztom, a kedvesem inkább frissen szereti. :)

dscf2914.JPG

dscf2915.JPG

 

 

0 Tovább

Pásztor pite szerintem

Tipikus angolszász étel a pásztor pite, vagy Shepherd's pie, vagy cottage pie. A pite lényege, hogy a darált húsos tölteléket egy krumplipürével zárunk le. A cottage vagy pásztor pite régen a szegény vendégmunkások étele volt, a cottage szó fordítása házikó, vendégház amely utal az étel első készítőire. Az étel burgonyából készült, amely a legolcsóbb hozzávaló volt, a régi szakácskönyvek a megmaradt hús felhasználására javasolták ezt az ételt. A pásztor pite kifejezés 1877 jelent meg először, ma már szinonimaként használják, attól függően, hogy milyen húsból készül az étel, ami lehet bárány, vagy marhahús. Én sertést használtam :) A Shepherd's pie kifejezés utal a juhokra, tehát bárányhúsból készül.  Ennek az ételnek rengeteg variációja van, pl. a Pásztorlány pite, amely egy vegetáriánus étel, illetve létezik hallal készült változat is. A St. Stephen's Day pie pulykából és sonkából készül. Franciaországban hasonló étel a Hachis Parmentier, amely bárányból készül Lyoni szósszal. De készül hasonló étel Portugáliában (Empadao), Németországban (Filosoof), Finnországban (lihaperunasoselaatikko), Dél - Afrikában (Herderspastei), és még sok helyen a világon, így mondhatjuk nemzetközi szokás a krumpli és a hús rétegezése.

Az én pitém inkább a magyar ízléshez áll közel, sertéshúsból készült, füszerpaprikával, de lássuk a receptet 4 személyre:

75 dkg sertéshús (lapocka, comb keverék)

1 kg burgonya (lisztes típus)

30 dkg sárgarépa

1 ek paradicsompüré

2 db hagyma

2 - 3 gerezd fokhagyma

1 ek tejföl

15 dkg kemény sajt (parmezán, Trappista, stb.)

fűszerpaprika

kakukkfű

rozmaring

fehér bors

fekete bors

fokhagymás bors

őrölt kömény

szerecsendió

vaj (kb. 15 dkg)

sertés zsír, vagy olíva, esetleg kukorica olaj

A húst nagyobb kockákra vágtam, majd az apróra vágott hagymát sertés zsíron megdinszteltem, hozzáadtam a pirospaprikát, majd a húst, és a fűszereztem rozmaringgal, kakukkfűvel, fekete borssal, fehér borssal, őrölt köménnyel, a fokhagymát átnyomtam, és a húshoz adtam, felöntöttem egy kevés vízzel és kb. fél órát főztem. Mikor nagyjából megpuhult a húst kivettem és félreraktam, a maradék szószhoz hozzáadtam 1 ek paradicsompürét, és forraltam egy - két percig, majd hozzáadtam a répát, és felöntöttem 1,5 dl vízzel és puhára pároltam. A krumplit felkockáztam, és puhára főztem, majd áttörtem és hozzáadtam a vajat és a tejfölt, meg a sajtot, szerecsendióval fűszereztem és habosítottam robotgéppel. A húst ledaráltam, majd hozzáadtam a paradicsomos sárgarépát és összekevertem, majd kiolajozott tepsibe kanalaztam, erre tettem a krumplipürét majd villával egyenletesen elosztottam. Forró sütőben (kb. 200 - 220 C fok) aranybarnára sütöttem. Isteni finom, én savanyú káposztával fogyasztottam, hogy meglegyen a napi C - vitamin bevételem. A pásztor pite igen egyszerű, nem túl drága, és igen finom étel. Jó étvágyat :)

 
0 Tovább

Halban Pácolt Ember

blogavatar

Kedves és nyilván bizakodó olvasóm. Két dologhoz nem értettem soha a konyhában, a halhoz és a borhoz. Gondoltam egyet, és arra jutottam, hogy a saját kezembe veszem a sorsom irányítását és belépek egy csodálatos univerzum kapuján, hátrahagyva a húsok világát, és felfedezem a halakét.

Utolsó kommentek