Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Sütőzacskóban sült csirke részek, balzsamos sült céklával, sajtos - burgonyás szufléval

A csirke receptje 4 személyre:

4 - 6 db csirkeszárny

4 db csirkecomb

1 szál sárgarépa

1 szál fehérrépa

10 dkg karalábé

szárzeller és petrezselyem ízlés szerint

póréhagyma ízlés szerint

4 - 6 cikk fokhagyma

fekete bors

fehér bors

őrölt kömény

majoránna

rozmaring

oregánó

babérlevél

 1 db sütőzacskó

A zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk, és a csirkével együtt a sütőzacskóba rakjuk, hozzáadjuk a fűszereket, a fokhagymát, és a zellert és a petrezselymet, majd összezárjuk a zacskót, majd jól összerázzuk. A zacskót tepsibe rakjuk, majd a tetejét hústűvel megszurkáljuk. Forró sütőben kb. 70 - 75 percig sütjük 180 C fokon (ez az én sütőmnél volt). de figyeljük, látni fogjuk mikor jó.

Balzsamos sült cékla receptje:

3 - 4 db cékla

2 ek borecet (Rosso)

1 ek olívaolaj

1 ek méz

fekete bors

barna cukor

A céklát felkockázzuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, majd lefedjük alufóliával és 30 - 40 perc alatt készre sütjük 180 C fokon. Mikor már majdnem kész, levesszük a alufóliát, és még 5 percig pirítjuk.

 

A burgonyás - sajtos szuflé receptje:

1 nagyobb burgonya

10 dkg sajt (parmezán, trappista, cheddar)

2 db tojás

6 ek tej

8 dkg vaj, plusz a formák kikenéséhez

petrezselyem

fekete bors

szerecsendió

A burgonyát puhára főzzük, majd áttörjük, összekeverjük a sajttal, a petrezselyemmel és a tojás sárgájával, sózzuk és fűszerezzük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, egy kevés sóval,  majd ezután felolvasztjuk a vajt és a tejet és hozzáadjuk a burgonyához, és összekeverjük. A végén a szuflé formákat kikenjük egy diónyi vajjal, ezután óvatosan összekeverjük a habot és krumplipürét, és szétosztjuk a formákba. Nagyon forró sütőben 20 - 25 percig sütjük, kb. 200 - 220 C fok. Jó étvágyat :)

 

 

0 Tovább

Az én rakott krumplim és a görömbölyi tepertő fesztivál

Ma reggel korábban keltem a szokottnál, mert jóanyám dolgozott, én pedig, a jobbik felemmel lenéztünk a Miskolc - Görömbölyi Tepertő Fesztre. Ezért délelőtt összedobtuk a rakott krumplit, ami lássuk be életem egyik nagy szerelme, ételben persze :) Imádom itt és imádom ott, de csak és kizárólag az, amit én készítek. A rakott krumplinak lényegében egyetlen kitétele van, ez pedig a krumpli - tojás - kolbász aránya a tejfel - sajt - vaj arányával, ezen minden eldől. A lényeg, hogy sok kell, sok tejfel, sok vaj, és rengeteg sajt, és más semmi. Ami nagyon - nagyon fontos, hogy a három grácia meglegyen, de az arányok helyesen legyenek elosztva, ami nálam rengeteg tojás, arányaiban nézve kicsit több krumpli és kevesebb kolbász. A szerelem a sütés után teljesedik ki, amikor meghallod, azt a fura, bugyogó hangot, amellyel bevonz, mint egy mágnes, és arra kérlel, hogy egyél meg. Sejtelmes. A tepertő fesztiválon volt minden, tepertő, forralt bor, és vásári hangulat, no meg sok - sok vásári édesség, amelyet sosem szerettem. A forralt bor lecsúszott, finom volt, bár nem vagyok szakértője, a tepertő illat beterítette az egész vásárt, a hangulat kellemes volt, úgy érzem az ilyen kis fesztiválok, hozzájárulnak a közösségi gasztronómia alakításához. Vettünk tepertőt is, volt fűszeres és sima is, és finom is.

No de lássuk a rakott krumpli receptjét:

1,5 kg krumpli

8 - 10 db tojás

20 dkg kolbász

15 dkg vaj

15 dkg Trappista sajt

0,5 l tejfel

kukorica vagy napraforgó olaj

fekete bors

őrölt kömény

só vagy ételízesítő 

A krumplit héjában puhára, a tojásokat keményre főzöm és felszeletelem, a kolbászokat is felszelem, a trappistát lereszelem, majd egy nagy jénait kivajazok. A sorrend rendkívül fontos, krumpli, majd tojás, majd kolbász, erre fűszerek, só vagy ételízesítő, sajt, tejfel, majd újabb krumpli, és így tovább, a tetejét mindig a krumplival zárom, befedem tejfel és ételízesítő vagy só keverékével, és megszóróm rengeteg sajttal és alufóliával vagy a jénao tetejével fedem le. És be a sütőbe, és 30 - 35 perc után leveszem a tetejét vagy az alufóliát, majd még 15 20 percig sütőm, amíg a sajt szép piros lesz. Jó étvágyat. :)


0 Tovább

Citromos - petrezselymes csirkemell Bucatinivel, besamellel tálalva


Hozzávalók 4 személyre:
2 egész csirkemell
30 dkg Bucatini vagy spagetti, vagy orecchiette (speciális kivitel)
15 dkg petrezselyem
3 db közepes citrom
10 dkg póréhagyma
5 dkg fokhagyma krém, vagy 3 - 4 cikk fokhagyma
vaj
olíva olaj
kukorica olaj
fekete bors
fehér bors
rozmaring
A besamelhez:
10 dkg vaj
3 ek finom liszt
0,5 l tej

fehér bors
szerecsendió
10 dkg parmezán, vagy egyéb kemény sajt
A csirkemellet csíkokra vágom, majd a kukorica és az olívaolaj keverékén átpirítom, majd rádobom a vékony szeletekre vágott pórét és tovább pirítom, hozzáadok egy kiskanálnyi vajat, majd felöntöm a 3 citrom levével egy kevés vízzel, fűszerezem és 20 - 30 percig párolom nagyon kis tűzön, mikor elkészült, a végén jóféle vajat adok hozzá. Eközben a Bucatini tésztát kifőzőm, ahogy az olaszok mondják al dente, én szeretem ha puhább, ennek vannak egyéb gyerekkori rossz beidegződés :) A besamellhez a vajat felolvasztom, és mikor már habzik hozzáadom a lisztet és folytonos kevergetés mellet fehér rántást készítek belőle, akkor jó ha a lisztes keverék már bugyog. Ekkor hozzáadom a tejet, én nem melegítem elő, de lehet előmelegített tejet is hozzáadni, majd fűszerezem fehér borssal és szerecsendióval, sózom, és belereszelem a sajtot, majd folytonos kevergetés mellett addig főzőm míg besűrűsödik, ez kb. 10 - 12 perc, akkor jó ha már nem folyik le a fakanálról, egyfajta kabátot képez rajta. Tálaláskor a helyes sorrend tészta, hús, majd besamel, keverés, nyamm :) Jó étvágyat
Citromos - petrezselymes csirkemell Bucatinivel, besamellel tálalva
Hozzávalók 4 személyre:
2 egész csirkemell
30 dkg Bucatini vagy spagetti, vagy orecchiette (speciális kivitel)
15 dkg petrezselyem
3 db közepes citrom
10 dkg póréhagyma
5 dkg fokhagyma krém, vagy 3 - 4 cikk fokhagyma
vaj
olíva olaj
kukorica olaj
fekete bors
fehér bors
rozmaring
A besamelhez:
10 dkg vaj
3 ek finom liszt
0,5 l tej
só
fehér bors
szerecsendió
10 dkg parmezán, vagy egyéb kemény sajt
A csirkemellet csíkokra vágom, majd a kukorica és az olívaolaj keverékén átpirítom, majd rádobom a vékony szeletekre vágott pórét és tovább pirítom, hozzáadok egy kiskanálnyi vajat, majd felöntöm a 3 citrom levével egy kevés vízzel, fűszerezem és 20 - 30 percig párolom nagyon kis tűzön, mikor elkészült, a végén jóféle vajat adok hozzá. Eközben a Bucatini tésztát kifőzőm, ahogy az olaszok mondják al dente, én szeretem ha puhább, ennek vannak egyéb gyerekkori rossz beidegződés :) A besamellhez a vajat felolvasztom, és mikor már habzik hozzáadom a lisztet és folytonos kevergetés mellet fehér rántást készítek belőle, akkor jó ha a lisztes keverék már bugyog. Ekkor hozzáadom a tejet, én nem melegítem elő, de lehet előmelegített tejet is hozzáadni, majd fűszerezem fehér borssal és szerecsendióval, sózom, és belereszelem a sajtot, majd folytonos kevergetés mellett addig főzőm míg besűrűsödik, ez kb. 10 - 12 perc, akkor jó ha már nem folyik le a fakanálról, egyfajta kabátot képez rajta. Tálaláskor a helyes sorrend tészta, hús, majd besamel, keverés, nyamm :) Jó étvágyat
0 Tovább

Egyszerű görög saláta

Tegnap este kreáltam, bár nem vagyok nagy salis, de tegnap megkívántam :)

Hozzávalók 1 személyre:

3 közepes paradicsom

1 kisebb fej jégsaláta

10 dkg póréhagyma

10 feta sajt

1 fél narancs leve

dióolaj vagy olívaolaj

szezámolaj

fekete bors

olaj bogyó ízlés szerint (fekete, vagy zöld, kisebb vagy nagyobb)

A póréhagymát felszeletelem vékonyan, a paradicsomot kockázom, a fetát kisebb kockákra töröm, vagy fűszeres feta kockákból teszek bele (ezt boltba kapni), a jégsalátát felszelem és összekeverem, majd megöntözöm dió- vagy olívaolajjal, és szezámolajjal, sózom, borsozom, majd ráfacsarom a narancs levét, és összekeverem. A végén kevés aprított olívával tálalom, bár tegnap amikor készítettem nem tettem hozzá, de legközelebb így fogok tenni. Tovább fejleszthető, ha narancsot kockázzunk bele, ilyenkor szabaduljunk meg a narancs keserű héjától, és csak a húst használjuk. Az ágyban a kedvenc sorozatom mellett fogyasztottam, fincsi sajtos - tojásos - sonkás szendvics mellé, de szerintem bármely napszakban megállja a helyét.

0 Tovább

Fűszeres gyümölcskrémleves almaspagettivel


1 db vaníliás cukor
500 ml tej
300 ml tejszí
őrölt fahéj
őrölt szegfűszeg
fekete bors
chili
barna cukor ízlés szerint
vaj
rumaroma
A gyümölcsöket, és a sütőtököt apró kockára vágom, és vajon átpirítom, majd megszóróm barna cukorral és karamellízálom, ezután fűszerezem és felöntöm tejjel és addig főzöm, amíg a sütőtök is teljesen megpuhul. A levest hagyom hűlni, majd turmixgépbe helyezem és hozzáadom a tejszínt és összeturmixolom, aki akar tehet bele lisztet, hogy sűrűbb legyen, nekem így is elég sűrű lett. A 3 db almát külön lereszelem és ezzel tálalom a levest. Jó étvágyat. :)
Fűszeres gyümölcskrémleves almaspagettivel 
A recept 4 személyre:
5 db + 3 db nagyobb alma
3 db körte
20 dkg sütőtök
1 db vaníliás cukor
500 ml tej
300 ml tejszí
őrölt fahéj
őrölt szegfűszeg
fekete bors
chili
barna cukor ízlés szerint
vaj
rumaroma
A gyümölcsöket, és a sütőtököt apró kockára vágom, és vajon átpirítom, majd megszóróm barna cukorral és karamellízálom, ezután fűszerezem és felöntöm tejjel és addig főzöm, amíg a sütőtök is teljesen megpuhul. A levest  hagyom hűlni, majd turmixgépbe helyezem és hozzáadom a tejszínt és összeturmixolom, aki akar tehet bele lisztet, hogy sűrűbb legyen, nekem így is elég sűrű lett. A 3 db almát külön lereszelem és ezzel tálalom a levest. Jó étvágyat. :)
 A kép forrása: http://www.epicurus.com/food/recipes/chilled-cream-of-stone-fruit-soup/37525
0 Tovább

Halban Pácolt Ember

blogavatar

Kedves és nyilván bizakodó olvasóm. Két dologhoz nem értettem soha a konyhában, a halhoz és a borhoz. Gondoltam egyet, és arra jutottam, hogy a saját kezembe veszem a sorsom irányítását és belépek egy csodálatos univerzum kapuján, hátrahagyva a húsok világát, és felfedezem a halakét.

Utolsó kommentek